Rapean ja makean herkullinen liitto

Siemennäkkärit toimivat pohjana tälle helppovalmisteiselle, koukuttavalle herkulle joka yhdistää rapean, makean ja suolaisen. Nämä herkkupalat katoavat omiin suihinkin hetkessä, mutta niitä on myös kiva antaa jouluna lahjaksi läheisille. Makua on helppo tuunata oman mieltymysten mukaan jouluisempaan suuntaan lisäämällä toffeeseen esimerkiksi kanelia, neilikkaa, pomeranssia tai piparkakkumaustetta.

Ainekset:

(pellillinen)

  • n. 1 ½  pkt (à 210 g) gluteenitonta Siemenrapeat-siemennäkkäriä (Kaura & Auringonkukka tai Chia & Kvinoa)
  • 220 g voita
  • 220 g fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (jauhettua kanelia, neilikkaa, pomeranssia tai piparkakkumaustetta)
  • n. 330 g tummaa suklaata
  • muutama ripaus sormisuolaa
  • (jouluisia nonparelleja, kuivattujen hedelmien paloja, pähkinöitä, siemeniä)

*Raaka-aineiden gluteenipitoisuudet saattavat vaihdella tuotemerkin ja valmistajan mukaan, joten tarkistathan käyttämiesi ainesosien gluteenittomuuden vielä erikseen.

Ohje:

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Levitä siemennäkkärit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, niin että pelti täyttyy kokonaan. Puolita näkkäreitä tarvittaessa.

Lisää voi ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna ja sekoittele kunnes voi sulaa ja jatka seoksen kuumentamista keskilämmöllä kiehuvaksi. Keitä matalalla lämmöllä vielä n. 5 min kunnes seos alkaa hieman paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri ja haluamasi muut mausteet. Sekoita.

Kaada kuuma toffeeseos siemennäkkäreiden päälle ja levitä tasaiseksi esim. nuolijaa apuna käyttäen. Paista uunissa n. 5 min.

Sulata seuraavaksi suklaa joko varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa liedellä.

Kaada sula suklaa pellille siemennäkkäreiden päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle muutama ripaus sormisuolaa ja halutessasi nonparelleja tai muita koristeita.

Anna kaarnan jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään muutamaksi (3–4) tunniksi tai yön yli.

Paloittele jähmettynyt kaarna paloiksi joko käsin tai veistä apuna käyttäen. Valmis herkku säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa noin viikon.

Rapean ja makean herkullinen liitto

Siemennäkkärit toimivat pohjana tälle helppovalmisteiselle, koukuttavalle herkulle joka yhdistää rapean, makean ja suolaisen. Nämä herkkupalat katoavat omiin suihinkin hetkessä, mutta niitä on myös kiva antaa jouluna lahjaksi läheisille. Makua on helppo tuunata oman mieltymysten mukaan jouluisempaan suuntaan lisäämällä toffeeseen esimerkiksi kanelia, neilikkaa, pomeranssia tai piparkakkumaustetta.

Ainekset:

(pellillinen)

  • n. 1 ½  pkt (à 210 g) gluteenitonta Siemenrapeat-siemennäkkäriä (Kaura & Auringonkukka tai Chia & Kvinoa)
  • 220 g voita
  • 220 g fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (jauhettua kanelia, neilikkaa, pomeranssia tai piparkakkumaustetta)
  • n. 330 g tummaa suklaata
  • muutama ripaus sormisuolaa
  • (jouluisia nonparelleja, kuivattujen hedelmien paloja, pähkinöitä, siemeniä)

*Raaka-aineiden gluteenipitoisuudet saattavat vaihdella tuotemerkin ja valmistajan mukaan, joten tarkistathan käyttämiesi ainesosien gluteenittomuuden vielä erikseen.

Ohje:

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Levitä siemennäkkärit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, niin että pelti täyttyy kokonaan. Puolita näkkäreitä tarvittaessa.

Lisää voi ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna ja sekoittele kunnes voi sulaa ja jatka seoksen kuumentamista keskilämmöllä kiehuvaksi. Keitä matalalla lämmöllä vielä n. 5 min kunnes seos alkaa hieman paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri ja haluamasi muut mausteet. Sekoita.

Kaada kuuma toffeeseos siemennäkkäreiden päälle ja levitä tasaiseksi esim. nuolijaa apuna käyttäen. Paista uunissa n. 5 min.

Sulata seuraavaksi suklaa joko varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa liedellä.

Kaada sula suklaa pellille siemennäkkäreiden päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle muutama ripaus sormisuolaa ja halutessasi nonparelleja tai muita koristeita.

Anna kaarnan jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään muutamaksi (3–4) tunniksi tai yön yli.

Paloittele jähmettynyt kaarna paloiksi joko käsin tai veistä apuna käyttäen. Valmis herkku säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa noin viikon.