Oiva vaihtoehto piparkakkutalolle

Suolaisen ystävää ilahduttaa jouluna tämä siemennäkkäreistä ja siemensnackseista rakentuva herkkutalo, joka tarjoillaan erilaisten juustojen kera. Talo koristellaan tuorejuustopursotuksin, kuusina toimivat kolmiomaiset juustopalat ja päälle ripotellaan lumeksi vapaavalintaista juustoraastetta. Voitpa myös rakentaa pienistä mozzarellapalloista lumilyhdyn!

 

Siemenherkkutalo on näyttävä tarjottava joulupöytään ja soveltuu eritoten aikuiseen makuun. Gluteenittoman talosta saat käyttämällä Siemenrapeiden gluteenittomia näkkärivaihtoehtoja.

Ainekset:

  • n. 3  pkt (à 210–250 g) Siemenrapeat-siemennäkkäreitä
  • n. 3 ½  ps (à 70 g) Seedboost-siemensnackseja
  • n. 2 dl sokeria
  • (sokerikuorrutetta)
  • tuorejuustoa (pursotuksiin)
  • erilaisia juustoja paloina
  • (pieniä mozzarellapalloja)
  • (juustoraastetta)
  • (cocktail-tikkuja)
  • (hilloja)

*Raaka-aineiden gluteenipitoisuudet saattavat vaihdella tuotemerkin ja valmistajan mukaan, joten tarkistathan käyttämiesi ainesosien gluteenittomuuden vielä erikseen.

Ohje:

Valmistele ensin talon osat. Tasoita osien reunoja tarvittaessa raastinraudalla raastamalla, jotta ne on helpompi kiinnittää toisiinsa.

Asettele pohjaksi 4 siemennäkkäriä. Talon pitkät sivut rakentuvat 2 siemennäkkäristä. Lyhyemmillä sivuilla näkkäreitä tarvitsee jakaa osiin, jotta ne asettuvat sopivasti pohjaan ja pitkiin sivuihin nähden, ja jotta saat rakennettua talon etupuolelle oven. Käytä halutessasi apuna viivoitinta ja leikkaa näkkärit sopivan kokoisiksi paloiksi varovasti terävällä veitsellä. Katso mallia havainnekuvasta.

Katon päätypalat täytyy rakentaa leikkaamalla näkkäripala viistosti joko kulmasta kulmaan, niin, että palojen kulmat ovat 45 astetta, tai sitten hieman loivemmin. Näkkäreiden muoto vaihtelee, joten tarkista, että päätypalojen yläreunat ovat suurin piirtein samanmittaisia kattopalojen kanssa, jotta katon alareunan ja seinien välille ei jää suurta rakoa. Kiinnitä palat sitten yhteen. Varsinaiseen kattoon tarvitset 3 näkkäriä vierekkäin pystysuunnassa talon molemmin puolin. Jos katto tulee mielestäsi liikaa talon reunan yli, voit kaventaa myös kattopaloja.

Katon päällystämiseen käytettäviä Seedboost-siemensnackseja ei tarvitse muuten leikata, paitsi katon harjaan tulevat lastut tulee puolittaa. Lastujen tarve vaihtelee katon leveyden mukaan. Näiden kiinnityksessä voit käyttää apuna myös sokerikuorrutetta, jos pelkäät sulan sokerin sotkevan liikaa.

Kun talon osat ovat valmiina, voit sulattaa kiinnittämiseen tarvittavan sokerin laakealla paistinpannulla. Sokeri on polttavan kuumaa, joten muista olla varovainen. Jos sokeri jähmettyy liikaa kokoamisen aikana, voit notkistaa sitä uudelleen miedolla lämmöllä liedellä.

Kokoa talo seuraavassa järjestyksessä:

  • Kiinnitä pohjapalat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon pitkien sivujen palat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon takapäädyn palat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon vasempaan sivuun talon takapääty ja toinen etupäädyn paloista. Kiinnitä osa sen jälkeen alustaan.
  • Kiinnitä talon oikeaan sivuun jäljellä oleva etupäädyn pala. Sen jälkeen kiinnitä talon oikea puolisko alustaan ja samalla kiinni vasempaan puoliskoon. 
  • Kiinnitä ovi.
  • Kokoa katon päätypalat. Kiinnitä sitten palat talon runkoon.
  • Kokoa varsinaiset kattopalat. 
  • Levitä sokeria lusikan avulla päätypalojen yläreunoille, kasta kattopalojen harjanteelle tulevat sivut sokeriin ja paina kattopalat kiinni talon runkoon. 
  • Kiinnitä Seedboostit kattoon lomittain, aloittaen katon alareunasta.

 

Kokoa talo esimerkiksi leivinpaperin päällä, josta palat on helppo irrottaa. Kasta yhteen liitettävien palojen reunat sulaan sokeriin ja kiinnitä toisiinsa. Etene ylläolevan järjestyksen mukaan, kunnes koko talo on kasassa.

Kun talo on koottu, voit jättää sen jähmettymään huoneenlämpöön. Kun olet valmis asettamaan talon tarjolle, siirrä se esim. leikkuulaudalle tai tarjoiluvadille, ja lisää tuorejuustopursotukset ja muut juustot.

Notkista tuorejuusto ja pursota sillä taloon ikkunat ja muut haluamasi koristeet. Leikkaa juustoista kolmionmallisia paloja ja aseta talon viereen kuusiksi. Halutessasi voit kiinnittää juustokolmioihin cocktail-tikulla toisen palan juustoa jalaksi. Kokoa pienet mozzarella-pallot keoksi lumilyhdyn muotoon halutessasi. Ripottele katon päälle raastettua juustoa lumeksi.

Tarjoile siemenherkkutalo juustoineen halutessasi erilaisten hillojen ja hedelmien kera.

Ennen juustojen lisäämistä talon voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta lisäämisen jälkeen se säilyy tarvittaessa parisen päivää jääkaapissa.

Gluteeniton resepti

Oiva vaihtoehto piparkakkutalolle

Suolaisen ystävää ilahduttaa jouluna tämä siemennäkkäreistä ja siemensnackseista rakentuva herkkutalo, joka tarjoillaan erilaisten juustojen kera. Talo koristellaan tuorejuustopursotuksin, kuusina toimivat kolmiomaiset juustopalat ja päälle ripotellaan lumeksi vapaavalintaista juustoraastetta. Voitpa myös rakentaa pienistä mozzarellapalloista lumilyhdyn!

Siemenherkkutalo on näyttävä tarjottava joulupöytään ja soveltuu eritoten aikuiseen makuun. Gluteenittoman talosta saat käyttämällä Siemenrapeiden gluteenittomia näkkärivaihtoehtoja.

Ainekset:

  • n. 3  pkt (à 210–250 g) Siemenrapeat-siemennäkkäreitä
  • n. 3 ½  ps (à 70 g) Seedboost-siemensnackseja
  • n. 2 dl sokeria
  • (sokerikuorrutetta)
  • tuorejuustoa (pursotuksiin)
  • erilaisia juustoja paloina
  • (pieniä mozzarellapalloja)
  • (juustoraastetta)
  • (cocktail-tikkuja)
  • (hilloja)

*Raaka-aineiden gluteenipitoisuudet saattavat vaihdella tuotemerkin ja valmistajan mukaan, joten tarkistathan käyttämiesi ainesosien gluteenittomuuden vielä erikseen.

Ohje:

Valmistele ensin talon osat. Tasoita osien reunoja tarvittaessa raastinraudalla raastamalla, jotta ne on helpompi kiinnittää toisiinsa.

Asettele pohjaksi 4 siemennäkkäriä. Talon pitkät sivut rakentuvat 2 siemennäkkäristä. Lyhyemmillä sivuilla näkkäreitä tarvitsee jakaa osiin, jotta ne asettuvat sopivasti pohjaan ja pitkiin sivuihin nähden, ja jotta saat rakennettua talon etupuolelle oven. Käytä halutessasi apuna viivoitinta ja leikkaa näkkärit sopivan kokoisiksi paloiksi varovasti terävällä veitsellä. Katso mallia havainnekuvasta.

Katon päätypalat täytyy rakentaa leikkaamalla näkkäripala viistosti joko kulmasta kulmaan, niin, että palojen kulmat ovat 45 astetta, tai sitten hieman loivemmin. Näkkäreiden muoto vaihtelee, joten tarkista, että päätypalojen yläreunat ovat suurin piirtein samanmittaisia kattopalojen kanssa, jotta katon alareunan ja seinien välille ei jää suurta rakoa. Kiinnitä palat sitten yhteen. Varsinaiseen kattoon tarvitset 3 näkkäriä vierekkäin pystysuunnassa talon molemmin puolin. Jos katto tulee mielestäsi liikaa talon reunan yli, voit kaventaa myös kattopaloja.

Katon päällystämiseen käytettäviä Seedboost-siemensnackseja ei tarvitse muuten leikata, paitsi katon harjaan tulevat lastut tulee puolittaa. Lastujen tarve vaihtelee katon leveyden mukaan. Näiden kiinnityksessä voit käyttää apuna myös sokerikuorrutetta, jos pelkäät sulan sokerin sotkevan liikaa.

Kun talon osat ovat valmiina, voit sulattaa kiinnittämiseen tarvittavan sokerin laakealla paistinpannulla. Sokeri on polttavan kuumaa, joten muista olla varovainen. Jos sokeri jähmettyy liikaa kokoamisen aikana, voit notkistaa sitä uudelleen miedolla lämmöllä liedellä.

Kokoa talo seuraavassa järjestyksessä:

  • Kiinnitä pohjapalat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon pitkien sivujen palat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon takapäädyn palat toisiinsa.
  • Kiinnitä talon vasempaan sivuun talon takapääty ja toinen etupäädyn paloista. Kiinnitä osa sen jälkeen alustaan.
  • Kiinnitä talon oikeaan sivuun jäljellä oleva etupäädyn pala. Sen jälkeen kiinnitä talon oikea puolisko alustaan ja samalla kiinni vasempaan puoliskoon. 
  • Kiinnitä ovi.
  • Kokoa katon päätypalat. Kiinnitä sitten palat talon runkoon.
  • Kokoa varsinaiset kattopalat. 
  • Levitä sokeria lusikan avulla päätypalojen yläreunoille, kasta kattopalojen harjanteelle tulevat sivut sokeriin ja paina kattopalat kiinni talon runkoon. 
  • Kiinnitä Seedboostit kattoon lomittain, aloittaen katon alareunasta.

 

Kokoa talo esimerkiksi leivinpaperin päällä, josta palat on helppo irrottaa. Kasta yhteen liitettävien palojen reunat sulaan sokeriin ja kiinnitä toisiinsa. Etene ylläolevan järjestyksen mukaan, kunnes koko talo on kasassa.

Kun talo on koottu, voit jättää sen jähmettymään huoneenlämpöön. Kun olet valmis asettamaan talon tarjolle, siirrä se esim. leikkuulaudalle tai tarjoiluvadille, ja lisää tuorejuustopursotukset ja muut juustot.

Notkista tuorejuusto ja pursota sillä taloon ikkunat ja muut haluamasi koristeet. Leikkaa juustoista kolmionmallisia paloja ja aseta talon viereen kuusiksi. Halutessasi voit kiinnittää juustokolmioihin cocktail-tikulla toisen palan juustoa jalaksi. Kokoa pienet mozzarella-pallot keoksi lumilyhdyn muotoon halutessasi. Ripottele katon päälle raastettua juustoa lumeksi.

Tarjoile siemenherkkutalo juustoineen halutessasi erilaisten hillojen ja hedelmien kera.

Ennen juustojen lisäämistä talon voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta lisäämisen jälkeen se säilyy tarvittaessa parisen päivää jääkaapissa.