Suolainen Jurmo-saaristolaispannukakku

Saariston maut pannukakussa

Jurmo-saaristolaislimppu tuo suolaiseen pannariin maukkaan vivahteen ja saaristolaisleipäkrutongit lisäävät kivasti purutuntumaa. Tämä herkku maistuu niin lämpimänä kuin kylmänä ja juhlavuutta annokseen saat tarjoilemalla sen smetanan, mädin ja tillin kera. Helppoa ja herkullista!

Ainekset:

(pellillinen)

Taikina
4 munaa
1 l piimää
4 dl vehnäjauhoja
½ Jurmo saaristolaislimppu murustettuna (250 g) 
1–1,5 tl suolaa
50 g sulatettua voita

Muut täytteet
300–400 g savulohta (tai muuta savukalaa)
1 Punasipuli
1 Fenkoli (n. 250 g)
Voita tai öljyä paistamiseen
Smetanaa
Tilliä
Mätiä
½ sitruunan mehu

Krutongit
½ Jurmo saaristolaislimppu (250 g)
5 rkl öljyä 
(1 valkosipulin kynsi)
(meri)suolaa

Ohje:

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää n. puolet piimästä, vehnäjauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. Sulata voi ja murusta Jurmo. Lisää taikinaan Jurmo-muru, loput piimästä ja voisula. Sekoita. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä n. 30 min ja valmista sillä välin täytteet.

Tee ensin krutongit. Viipaloi puolikas Jurmo-saaristolaislimppu ja kuutioi parin sentin paloiksi. Kuumenna öljy pannulla ja lisää leipäkuutiot ja halutessasi murskattu valkosipulinkynsi. Kääntele kuumalla pannulla, kunnes krutongit ovat rapeita. Lisää suolaa oman maun mukaan. Sekoita ja jäähdytä.

Huuhtele sitten fenkoli ja siivuta ohueksi. Kuori sipuli ja silppua pieneksi. Kuumenna pieni määrä rasvaa pannulla ja paista kasviksia  keskilämmöllä (n. 10 min) kunnes ne ovat vähän pehmenneet. Mausta tirauksella sitruunamehua.

Paloittele savulohi ja poista mahdolliset ruodot.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Ripottele päälle lohi ja kasvikset, ja paista 210 asteessa n. 30–40 min kunnes pannarin pohja ja pinta ovat saaneet hieman väriä.

Anna jäähtyä hetki, paloittele ja tarjoile smetanan, mädin, tillin sekä saaristolaiskrutonkien kera.