Veriappelsiinisalaatti siemennäkkileipäkrutongeilla

(lisuke 4:lle)

½ nippu rapeaa salaattia
50g salaattisekoitusta (esim. pinaatti, vuonankaali, punamangoldi)
½ kurkku
1 avokado
1 ½ veriappelsiini
1 varsi kevätsipulia
3 palaa Kaura, speltti & merisuola Rosten Siemenrapeat-näkkileipää

Yrttivinaigrette
2 rkl oliiviöljyä
½ veriappelsiinin mehu
1 rkl omenaviinietikkaa
nippu lehtipersiljaa
rouhaisu suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele, kuivaa ja revi salaatti. Lado tarjoilukulhoon salaattia, siivutettua kurkkua, avokadoa, veriappelsiinia ja pieneksi hienonnettua kevätsipulia. 

Hienonna lehtipersilja ja sekoita yrttivinaigretten mukana pienessä kulhossa.

Kaada vinaigrette salaatin päälle ja nostele salaatti sekaisin. Viimeistele murentamalla Siemenrapeat-siemennäkkileipää krutongeiksi.

Tämän herkullisen vegereseptin meille kokkasi Oona Poutiainen:
https://www.veganandwild.fi/
https://www.instagram.com/veganandwild/

 

Aloita aamu kätevästi kekseillä

Helppovalmisteiset siemennäkkärimurulla höystetyt keksit ovat maittava ja täyttävä aamu- tai välipalavaihtoehto, joka maistuu koko perheelle. Nämä koostumukseltaan tavallisia keksejä pehmeämmät herkkupalat ihastuttavat ulkomuodollaan, mutta ovat silti terveellisiä ja soveltuvat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Helppo napata myös mukaan!

Ainekset:

(n. 8-12 keksiä)

2 kypsää banaania
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1,5–2 dl mustikoita tai muita marjoja (tuoreita tai pakastettuja)
½ dl pähkinävoita
½-1 tl kanelia
½-1 tl vaniljasokeria
½-1 rkl hunajaa
ripaus suolaa

2 dl (n. 4 palaa) gluteenitonta Siemenrapeat-siemennäkkäriä murustettuna (Chia & Kvinoa tai Kaura & Auringonkukka)

OHJE:

Murusta siemennäkkärit tehosekoittimessa tai laittamalla ne kestävään pakastepussiin ja painelemalla kaulimella. Muru saa jäädä hieman rouheaksi. Muussaa banaanit haarukalla soseeksi leikkuulaudan päällä tai kulhossa.

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, Siemenrapeat ja vapaavalintaiset mausteet. Voit lisätä seokseen esim. kanelia, vaniljasokeria, hunajaa ja suolaa oman maun mukaan. Jos pidät pähkinävoin mausta, voit halutessasi lisätä myös sitä banaanisoseen sekaan.

Sekoita kuivat aineet muussatun banaanin kanssa. Lisää lopuksi mustikat tai muut marjat varovaisesti kääntelemällä seokseen. Myös kuivatut marjat ta hedelmät käyvät, mutta käyttämällä tuoreita tai pakastettuja marjoja saat kekseihin enemmän mehevyyttä.

Lusikoi seosta leivinpaperin päälle uunipellille sopivan kokoisiksi keoiksi ja muotoile kevyesti lusikalla tai sormilla painellen. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa n. 20 min, kunnes ne alkavat saada hieman väriä. Jäähdytä.