
Perinneherkku värikkäämpänä
Mämmi on yksi maamme perinteisimmistä herkuista. Tällä reseptillä tuot tämän ikivanhan aineksen nykypäivään, useampaa eri makunystyröiden kohtaa hivelevällä reseptillä.
Ainekset
(4-6 hengelle)
700 g mämmiä
2–3 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g maitorahkaa
1–2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiini (tai sitruuna)
Karamellisoitu näkkärimuru
5 palaa Siemenrapeat-siemennäkkäriä (n. 100 g), esim. gluteeniton Kaura & Auringonkukka
2–3 rkl voita
1,5 rkl muscovadosokeria (tai ruokosokeria)
ripaus suolaa
Sitrushiilloke
3 appelsiinia
1 sitruuna (tai 2 limeä)
1 dl hillosokeria (tai kidesokeria)
0,5 dl vettä
Ohje
Tee ensin sitrushilloke. Pese 1 appelsiini ja sitruuna. Veistä niiden kuori ohuiksi suikaleiksi (esim. kuorimaveitsellä) ja suikaloi kuoret vielä hienommaksi veitsellä. Purista sitruunasta mehu. Leikkaa kaikista kolmesta appelsiinista kuoret kokonaan pois terävällä veitsellä ja viipaloi hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi.
Laita kattilaan vesi, sitruunamehu, sokeri ja kuorisuikaleet. Halutessasi voit säästää pienen osan suikaleista koristeluun. Keitä n. 10 min kunnes seos hieman sakenee. Lisää lohkotut appelsiinit ja anna kuumentua miedolla lämmöllä vielä n. 10 min. Vältä turhaa sekoittamista. Jäähdytä.
Tee seuraavaksi karamellisoitu näkkäri. Murusta siemennäkkärit sopivan kokoiseksi muruksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle muscovadosokeri ja suola. Lisää voi päälle pieninä nokareina. Paahda 175 asteessa n. 10 min. Kääntele kerran paiston aikana. Ota muru uunista, sekoita ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Pese appelsiini (tai sitruuna) hyvin ja raasta kuori hienoksi. Purista hedelmästä sitten 0,5 dl mehua. Mausta maitorahka sokerilla, vaniljasokerilla, sitrusmehulla ja kuoriraasteella. Lisää maitorahka kermavaahtoon varovasti käännellen.
Annostele mämmi tarjoilumaljoihin. Lisää hilloke, kerma-rahkavaahto sekä päälle näkkärimuru. Koristele halutessasi sitruskuorilla ja mintunlehdillä.