Rostis

Suomalainen menestysresepti 2020 voittaja

Karjalan muttei piirakka
Riisipuuroa, munaa ja voita rapeassa ruiskuoressa,
hyvää suomalaista ruokaa. Vie mukana.

Suomalainen menestysresepti 2020 

Leipomo Rosten oli mukana Suomalainen menestysresepti kilpailussa. Sarja nähtiin sekä Nelosella että Ruudussa. 29.6. selvisi, että pääsimme kilpailuissa finaaliin ja 24.8. Rostis julkaistiin voittajaksi.

Suomalainen menestysresepti -sarjan toinen tuotantokausi on nähtävillä alla olevasta linkistä. Tv-sarjan 10 jaksossa seurataan rohkeiden yrittäjien matkaa tuoteideasta kaupan hyllylle.

Katso jaksot: www.ruutu.fi/ohjelmat/suomalainen-menestysresepti

 

 

Hieraisin unihiekat silmistäni ja seurasin kyökistä lämpimästi läikkyvää valoa. Mummo oli tuttuun tapaansa ollut pystyssä ennen kuin aurinko edes valmistautui nousuunsa. Siinä kissan kanssa kilpaa selkiämme venytellessä hurmaava tuoksu alkoi vetää neniämme puoleensa ongenkoukun lailla. Vastanostetut perunat, lantut ja nauriit lepäsivät versoineen ruokapöydällä voisulakulhon, riisipuurokattilan ja ruistaikinan vieressä, munavoita unohtamatta. Leivinuunin lämpö väreili hikipisaroina mummon huivin alta, hän pyyhki otsansa esiliinaan ja katsahti minua hymyillen: ”Mites se vunukoilta nälkä lähtis, jossei piiroota aamusta paistettas.”

Ajaudun joskus arjen kiireissä ajatuksiini kaupan käytävillä, tunnen mummolan kissan hipaisevan jalkojani ja mietin kuinka onnekas olen, että sain tutustua juuriini. Arvostan käsillä leipomisen perinteitä, sukupolvelta toiselle runoja laulaen siirrettyä elämäntaitoa. Harmikseni minulla ei ole ollut aikaa tarttua kaulimeen, vielä. Onnekseni havahdun siihen, kuinka tuoksu mummolasta löytyy nykyisin kaupan paistopisteeltä. Samat ravitsevat suomalaiset raaka-aineet, omasta maasta, uudella tavalla rapeaan ruiskuoreen käärittynä – riisipuurolla, munalla ja voilla täytettynä. Rukiinen koti pehmeälle sydämelle. Helposti mukaan evääksi tai tarjolle. ”Mites niin, totta tosiaan”, tokaisen lastenrattaita ohjaavalle kanssakiirehtijälle.

Kaipuusta Karjalaan

Seuraa tuoksua lähimmälle paistopisteelle. Maku vie mukana.