Jurmo-näkkäri lohi-tyrnitäytteellä

Kylmäsavulohta ja saaristolaistunnelmaa

Jurmo Saaristolaisnäkkäri on mainio alusta ladata täyteen herkkuja. Tässä kielen mennessään vievässä reseptissä lohi, smetana ja kirpsakka tyrni tuovat saariston maut elävänä makunystyröillesi.

Smetanatäyte lohelle

Ainekset

1 pkt kylmäsavulohta
1 prk smetanaa
1 sitruunan kuori raastettuna
Tilliä
Suolaa
1 kpl salottisipulia


Ohje

Pilko sipuli pieneksi kuutioksi, raasta sitruunan kuori kulhoon. Pilko tilli pieneksi. Sekoita kaikki keskenään smetanan kanssa ja lisää mausteet.


Tyrnikompotti

Ainekset

150 g tyrnimarjoja (pakastettuja)
75 g sokeria
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

Ohje

Laita sulatetut tyrnimarjat kulhoon ja ripottele sokeri päälle. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia.

Lisää sen jälkeen etikka, ripaus suolaa ja öljy. Keitä 8–10 minuuttia alhaisella lämmöllä, kunnes seos on sakeutunut kompotiksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna kompotin vetäytyä hetki. Mausta vielä tarpeen mukaan etikalla ja sokerilla ja kaada kompotti kulhoon.

Kompottia voi valmistaa myös isomman erän ja säilöä hillopurkkeihin myöhempää käyttöä varten.

Levitä näkkileivälle pieni nokare smetanatäytettä ja kokoa kylmäsavulohi päälle. Lisää lopuksi kompotti leivän päälle ja tarjoile.