Meillä oli ilo päästä mukaan vuoden 2020 Kaurakirjaan, jonka kirjoittaja Arja Elina Laine valmisti tämän herkullisen reseptin kauraa sisältävistä siemennäkkäreistämme.
Valmistusaika noin 15 minuuttia
1 uunipellillinen, 4–6 henkilölle
Tacoseos
2 sipulia
1 rkl rypsiöljyä
240 g *Nyhtökauraa (Mexico) tai jauhelihaa
3 rkl tacomausteseosta (1 pss n. 25 g)
1½ dl vettä
(1 tl juustokuminaa)
Muut ainekset
250 g Kaura & Chia– tai gluteeniton Kaura & Auringonkukka Siemennäkkileipää
250 g eri värisiä kirsikkatomaatteja
100 g jalopenoja
1 iso avokado tai ½ parsa- tai kukkakaalia
1–2 limeä
300 g juustokastiketta (esim. Valio cheddar-) tai *vegaanista juustokastiketta (ohje jäljempänä)
Valmistus
Valmista tacoseos. Kuori ja suikaloi sipulit. Laita pannulle öljyä, kuullota sipulit, lisää Nyhtökaura ja paista nopeasti tai lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää tacomausteseos ja vesi, kuumenna ja sekoita, kunnes seos vähän sakenee. Mausta vielä halutessasi juustokuminalla.
Levitä uunipellille leivinpaperi ja taittele siihen Siemenrapeat näkkärit rouheiksi paloiksi. Kaada päälle paistettu tacoseos. Puolita päälle kirsikkatomaatit. Lisää jalopenoa viipaleina makusi mukaan. Jos käytät parsa- tai kukkakaalia, lisää myös ne mukaan.
Kaada päälle juustokastiketta ja laita 250 asteisen uunin yläosaan noin 5–10 minuutiksi.
Jos käytät avokadoa, kuori ja viipaloi se ja sivele pinnalle limenmehua, jotta avokado ei tummu. Lisää uunista tulleen annoksen päälle avokadon palasia ja limelohkoja. Nauti heti.
Vegaaninen valkokastike
*vegaaninen
2½–3 dl kauraruokaa (kerman tapaan käytettävää)
100 g vegaanista pizzamurua (sulatuksen kestävää, juuston tapaan käytettävää)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
⅓ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja sekoita. Kuumenna, kunnes kastike on tasaista.
Resepti: Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)