Noitia ja mämmiä

Ensi sunnuntaina on taas noitia liikkeellä. Viime vuonna oven takana oli kolme pikkutrullia, jota virpoivat seuraavasti: ”Virvon varvon tuoreeks terveeks, pizza sulle palkka mulle.”

Ei niillä mitään pizzaa ollut vaan pajunoksa, jota ei ollut edes kunnolla koristeltu. Mietin, että pitäisikö antaa kostoksi appelsiini, mutta armahdin lapsia, koska vaikka pääsiäinen on kärsimysjuhla, niin joku raja kärsimykselläkin.

***
Itse pidän kovasti pääsiäisestä. Se johtuu siitä, että pääsiäinen ei vaadi mitään. Ei tarvitse ostaa lahjoja niin kuin jouluna, riittää kun on suklaamunia, niin lapset ovat tyytyväisiä. Ja ellei ole erityisen uskonnollinen ihminen, niin pääsiäisenä ei myöskään tarvitse tehdä mitään. Itse asiassa oletusarvo on, että mitään ei tehdä. Pääsiäinen on hiljentymisen juhla.

Nykyään tästä on tietenkin hiukan lepsuttu, mutta omassa nuoruudessani pitkäperjantai oli nimensä mukainen, kun mikään paikka ei ollut auki. Se on edelleen hieno ajatus: että koko yhteiskunta on yhden päivän kiinni! Ei voi mennä kaupoille! Ei voi mennä elokuviin! Ei voi mennä ravintolaan! Pitää kökkiä kotona ja katsella niitä muita jotka siellä asuvat. Kenties vaihtaa pari sanaakin.

Itse asiassa ehdotin perheelle, että pidettäisiin vielä kännykätkin kiinni, mutta teinimme sanoi, että antaisi ristiinnaulita itsensä mieluummin. Mämmiä me sille kyllä syötämme, ihan kostoksi kaikesta kiukuttelusta.

***
Mämmin lisäksi ruokapöytäämme kuuluu tietenkin lammas. Tapasin sattumalta Rostenin kahvilassa tutun professorin ja hän kertoi, miksi lammas on pääsiäisen ruoka: sitä syödään juutalaisten Egyptin orjuuden päättymisen kunniaksi. Resepti löytyy Vanhasta testamentista: Jumala käski teurastaa lampaan ja syödä se kokonaisena, sisäelimineen päivineen, ”katkerien yrttien kera”.

Se on tietenkin ihan kelpo resepti, en minä sillä. Itse suosin kuitenkin karitsan sisäfilettä kermakastikkeessa hyvien yrttien kera.

Ja sitten pöydässä on tietenkin leipää. Pääsiäisenä kuuluisi syödä kohottamatonta leipää (sama Vanhan testamentin resepti – juu, vähän on kokkikirjaksi ankea), mutta koska nyt satun olemaan leipomossa töissä, niin taidan valita tuoretta uutuuttamme pääsiäislimppua. Se jos mikä sopii sopii pääsiäispöytään.

Pullakuski