Parisuhdeyhteiskuntasopimus

Pullakuskinne oli hiihtolomalla Lapissa. Siellä hangilla ovat niin Kekkonen kuin Vanhanenkin keksineet kaikenlaisia ideoita. Eikä ihme. Monenlaista tuli minunkin mieleeni. Oli muuten onni, että otin Rostenin pullia mukana evääksi, kun niitä ei Leviltä saa.

Siinä nokikahvia nuotiolla keitellessä laitoin sen yhteiskuntasopimuksenkin sitten saman tien uuteen uskoon.

***

Perusideani on hyvin yksinkertainen. Yhteiskuntasopimuksessa pitäisi ottaa mallia kotoa. Parisuhdehan on yhteiskuntasopimus parhaimmasta päästä. Se on eräänlainen liikeyritys, jonka tarkoituksena on valmistaa lapsia. Ja ihan kuin muussakin työelämässä, myös parisuhteessa täytyy huolehtia siitä, että perusasiat ovat kunnossa, jotta tuotteista tulee kelvollisia ja suhdetta on ylipäänsä mielekästä jatkaa. Pitää sitoutua ja olla valmis tekemään pitkää päivää. Lopussa saa sitten bonuksen kun valmis tuote muuttaa maailmalle.

Se mikä toimii kotona, toimii varmasti laajemmin yhteiskunnassakin. Ajatellaan nyt vaikka sitä paikallista sopimista, josta väännettiin kättä kaikkein eniten. Parisuhteissa paikallinen sopiminen on ollut arkea jo iät ja ajat! Esimerkiksi päivällisen tekee se, joka sattuu olemaan kotona. Niin ikään muuttuneissa olosuhteissa, jos toinen on vaikka Lapissa hiihtelemässä, toinen joustaa.

***

Siinä nuotiolla, muutaman neuvoa-antavan jälkeen, huomasin sellaisenkin yhteisen piirteen, että parisuhteessa, kuten myös työelämässä, tuotteiden valmistaminen ja ylläpitäminen onnistuvat parhaiten kun keskitytään ydinosaamiseen, karsitaan päällekkäisiä toimintoja ja ollaan innovatiivisia logistiikan eli harrastuksiin kuljettamisen suhteen.

Ja mitä se tarkoittaa käytännössä? Roolien eriyttämistä. Ei ole järkevää, että kaikki tekevät kaikkea.

Niinpä kun palasin kotiin, ehdotin vaimolle heti ulko-ovella, että pidettäisiin kiinni naisten ja miesten töistä. Nehän perinteisesti tunnistaa siitä, että kaikki ikävät hommat ovat naisten töitä ja kivat miesten.

Se meni sitten karille se yhteiskuntasopimus. Vaimo ei lämmennyt idealle.

Seuraavana päivänä toin töistä tullessani vähän lämmintä leipää ja muutaman tuoreen pullan, niin nyt ollaan taas puheväleissä. Lupasin myös jättää sote-uudistuksen asiantuntijoiden käsiin.

Pullakuski