Omenaista ja ihanaista crumblea
Omenainen crumble tai omenapaistos, miten vaan, on herkullinen syksyisä jälkkäri, jota voi syödä ympäri vuoden.
Ainekset
Omenakompotti
5 vihreää omenaa (Granny Smith)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl limemehua
Kastike
2 dl kermaa
½ dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
½ dl viskiä tai rommia
Karamellipekoni (valinnainen)
5 siivua savupekonia
1rkl sokeria
Crumble-pohja
250 g Rosten Kaura & Chia Siemennäkkileipää (gluteeniton)
250 g sokeria
1 tl jauhettua kanelia
125 g vehnäjauhoja
250 g sulatettua voita
Ohje
Pese ja leikkaa omenat lohkoiksi. Lisää omenoiden joukkoon sokeri, kaneli ja limemehu. Keitä seos kasaan miedolla lämmöllä kuitenkaan rikkomatta omenan rakennetta.
Valmistele crumble sekoittamalla jauhot, sokeri, kaneli ja murskatut siemennäkkärit.
Kaada kuivien ainesten joukkoon sula jäähtynyt voi ja sekoita massaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti. Kaada jäähtynyt massa leivinpaperilla peitetylle uuninpellille ja tasoita tasaiseksi levyksi. Paista massaa 180-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia tai kunnes crumble on saanut kauniin kullanruskean värin.
Anna crumblen jäähtyä.
Kun crumble on jäähtynyt, pilko se rouheksi paloiksi.
(Pilko pekoni pieniksi kuutioiksi ja lisää kuumalle pannulle. Kun rasva alkaa sulamaan, lisää joukkoon sokeri. Anna sokerin imeytä joukkoon ja anna jäähtyä)
Kiehauta alkoholi, keltuainen, sokeri ja kerma kattilassa ja anna jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt vispaa sitä kunnes massa hieman saostuu. (PRO TIP! Mikäli kodistasi löytyy sifonetti, voit kaataa kylmän kastikkeen myös sifonettiin, jolloin saat aikaiseksi herkullisen vaahtokastikkeen)
Lisää lautaselle lämmin omenakompotti, crumble, kastike ja pekonimuru ja tarjoile.