Vinkit gluteenittomaan jouluun

Joulun herkut kuuluvat kaikille, myös kaikista herkimmille vatsoille. Olemme koonneet tälle sivulle tuotevaihtoehtoja ja herkullisia tarjoiluehdotuksia gluteenittomaan jouluun. Ja kaikki nämä tuotteet löytyvät valikoimastamme – toivottavasti inspiroidut ja innostut kokeilemaan! Kurkkaa myös vinkkimme gluteenittoman joulun valmisteluun sivun lopusta.

Suloiset Gluteenittomat Saaristolaislimppu sopii loistavasti joulupöytään. Valitse lisukkeeksi “sillisötkötys” tai jouluinen kinkkutahna.

Suloiset Gluteenittomat Juhlalimppu yhdistettynä mm. graavilohta, kananmunaa ja glögitiivistettä sisältävään “ukon sotkuun” sopii sekä pikkujouluihin että joulupöytään.

Huomioitavaa gluteenittoman joulun valmistelussa

Gluteeniton ruokavalio on viime aikoina aikana nostanut suosiotaan myös muiden kuin keliaakikkojen keskuudessa. Gluteenittomien tuotteiden saatavuus ja laatu ovatkin parantuneet lähivuosien aikana.

Gluteenia sisältävät viljat eivät sovi kaikille ja voivat aiheuttaa eriasteisia vatsavaivoja. On tärkeää kuitenkin huomata, että gluteenitonta ruokavaliota noudattava henkilö voi ehkä sietää jonkin verran gluteenia, kun taas keliaakikolle minimaalisetkin määrät gluteenia aiheuttavat todennäköisesti ikäviä oireita.

Jos jouluseurueessasi on keliaakikko, ruokien ja leivonnaisten valmistuksessa pitää olla erittäin tarkkana. Ne on syytä valmistaa erillään gluteenipitoisista tarjoiluista, sillä gluteenia saattaa siirtyä ruokiin ja leivonnaisiin esimerkiksi leivonta-alustan kautta. Käytä siis aina puhtaita välineitä ja alustoja. Joulupöytään kannattaa myös varata erilliset levitteet ja ottimet keliaakikoille.

Muista nämä

  • Varmista vierailta gluteenittomuuden lisäksi myös muut ruokavaliorajoitteet. Esimerkiksi valmiit gluteenittomat tuotteet saattavat sisältää vehnätärkkelystä, joka ei välttämättä sovi kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
  • Säilytä gluteenittomat raaka-aineet erillään gluteenipitoisista.
  • Valmista tarjoilut erillään gluteenipitoisista raaka-aineista ja ruuista.
  • Käytä puhtaita välineitä, leivonta-alustoja ja tarjoiluastioita.
  • Varaa pöytää erilliset ottimet sekä levitteet.

Herkullista joulunaikaa!

Lisätietoja gluteenittomasta ruokavaliosta on Keliakialiiton verkkosivuilla.